Menu

Over hoogsensitiviteit

> volgende pagina: HSP-begeleiding & coaching

Hoogsensitief persoon of HSP is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron en staat voor Highly Sensitive Person, oftewel ‘zeer gevoelig persoon’. Vaak wordt hoogsensitiviteit verkeerd geïnterpreteerd als een stoornis, terwijl het een normaal verschijnsel is (bron: Wikipedia).

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is geen ziekte; wel een waardevolle karaktereigenschap. Intuïtie, inspiratie, creativiteit, inlevingsvermogen, saamhorigheid en vertrouwen zijn eigenschappen die veel HSP’s van nature in zich hebben. Allemaal mooie eigenschappen, maar ze maken het je vaak lastig om je staande te houden in de hectiek van alledag. Door overprikkeling kun je chagrijnig, geprikkeld of geïrriteerd raken en dat is niet prettig.

Een hoogsensitief persoon is gevoeliger voor indrukken en beleeft de sensaties (horen, zien, voelen, ruiken en proeven) veel intenser dan de gemiddelde ander. Dit kan lasten veroorzaken zoals weinig energie, een opgejaagd gevoel, onrust, stress en kan uiteindelijk zelfs leiden tot een burn-out.

Met de juiste begeleiding help ik je op weg naar een evenwichtiger leven. Ik leer je om jezelf in balans te houden zodat het dagelijks leven een stuk makkelijker en aangenamer wordt.